Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Προϊστορία με… απόλυτο για ΑΕΚ

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει απόψε στη Σκοτία τη Νταντί για μια θέση στους ομίλους του Europa League και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει το απόλυτο της «Ένωσης» στην Ευρώπη με Σκοτσέζικες ομάδες.

Τρείς φορές έχει αντιμετωπίσει ομάδες από τη Σκοτία στη 47χρονη ευρωπαϊκή της ιστορία η ΑΕΚ και σε όλες έχει καταφέρει το απόλυτο προκρίσεων. Ρέιντζερς, Χιμπερνιαν και Χάρτς είναι τα… θύματα της ΑΕΚ κατά χρονολογική σειρά με τους «κιτρινόμαυρους» να αρχίζουν την πολύ καλή τους παράδοση με τους Σκοτσέζους το 1994. Συνολικά μετράνε 5 νίκες και μόλις μια ήττα με συνολικά γκολ 12-4!

1994 – 1995 Champions League (προκριματικά)

ΑΕΚ – Ρέιντζερς 2-0

Ρέιντζερς – ΑΕΚ 0-1

Η τότε πρωταθλήτρια ΑΕΚ, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη σκοτσέζικη Ρέιντζερς ένα βήμα πριν τους ομίλους τους Champions League. Στόχος της ΑΕΚ ήταν ένας και μοναδικός: Να γίνει η πρώτη Ελληνική ομάδα που θα συμμετείχε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια η «Ένωση» με δυο γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου πήρε καθαρό σκορ πρόκρισης (2-0) την οποία και «κλείδωσε» στη ρεβάνς της Γλασκόβης όπου νίκησε και πάλι τους βρετανούς χάρη σε γκολ του εκπληκτικού Τόνι Σαβέφσκι.

2001 – 2002 Κύπελλο UEFA (Α’ φάση)

ΑΕΚ – Χιμπέρνιαν 2-0

Χιμπέρνιαν – ΑΕΚ 3-2

Επτά χρόνια αργότερα η Χιμπέρνιαν έμελλε να είναι η δεύτερη ομάδα από τη Σκοτία που θα διασταυρωνόταν με την ΑΕΚ, αλλά το σενάριο είχε και πάλι το ίδιο τέλος. Παρόμοιο ξεκίνημα στην Αθήνα με 2-0 με γκολ των Τσιάρτα και Νικολαϊδη ενώ η ρεβάνς ήταν λίγο πιο δύσκολη για τους «κιτρινόμαυρους». Το ματς έληξε 2-0 υπέρ των σκοτσέζων αλλά στην παράταση οι παίκτες της ΑΕΚ κατάφεραν ψυχωμένα να πάρουν σκορ πρόκρισης (3-2) και γύρισαν στην Ελλάδα θριαμβευτές.

2006 – 2007 Champions League (προκριματικά)

Χάρτς – ΑΕΚ 1-2

ΑΕΚ – Χάρτς 3-0

Στο δρόμο της προς τους ομίλους του Champions League η ΑΕΚ του Λορένσο Σέρα Φερέρ τέθηκε αντιμέτωπη και πάλι με σκοτσέζικη ομάδα. Τίποτα δεν θα άλλαζε και πάλι. Πρώτο ματς στο Εδιμβούργο και η ΑΕΚ φεύγει νικήτρια (2-1) με γκολ των Λυμπερόπουλου και Καπετάνου. Η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ είχε κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα με την «Ένωση» να σκορπά άλλη μια φορά την ομάδα με τις… καρδούλες με 3-0 με τους Ζούλιο Σέζαρ (2) και «Λύμπε» να βρίσκουν δίχτυα. Το 3 στα 3 για τους «κιτρινόμαυρους» ήταν γεγονός. Μένει να δούμε αν η Νταντί θα είναι το τέταρτο… σκοτσέζικο «θύμα» της ΑΕΚ। Η απάντηση θα είναι γνωστή σε λίγες ώρες από τώρα…


πηγή : gazzetta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου